Meteoroloji Açıkladı: ‘El Nino’ Bitti ‘La Nina’ Geliyor

TÜRKİYE Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, El Nino’nun (okyanusların fazla ısnmasıyla oluşan sıcaklık) halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, “Bunun arkasından ‘La Nina’ gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır.” dedi.

SICAKLIK YURT GENELİNDE NASIL SEYREDECEK?

Meteorolojiden gelen açıklamaya göre, mevsim normalleri civarında seyreden hava sıcaklıkları, Ege Bölgesi genelinde artarak, 5 Haziran Çarşamba gününe kadar kıyı kesimlerde mevsim normallerinin 1 ila 3 derece, iç kesimlerde ise 4 ila 8 derece üzerine çıkması bekleniyor. İl merkezlerinde görülecek en düşük ve en yüksek hava sıcaklıklarının İzmir’de 31-35, Aydın’da 36-41, Çanakkale’de 29-35, Balıkesir’de 34-40, Manisa’da 35-41 derece olacağı belirtildi.

‘SICAKLIĞIN ARTMASI TARIM İÇİN AVANTAJ’

TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Özellikle tarımla uğraşanlar yeteri kadar sıcak olmadığı için şikayetçi. Ama şu an yeniden toparlandı, sıcaklıklar başladı. Sıcaklığın artması tarım ile uğraşanlar açısından çok güzel bir haber. Rekorlar kırılır mı? Mesela İzmir’de haziran rekoru 44.3 derece. Bu rekorun kırılacağını pek sanmıyorum. Belki Aydın çok daha sıcak olabilir ki zaten Türkiye’nin 2’nci en sıcak ilidir. İzmir ve diğer bölgeler yaklaşık 31-35 arası verirken, Aydın 41 gibi sıcaklar veriyor.” diye konuştu.

‘LA NİNA İLE SOĞUMA GELECEKTİR’

Geçen sene ‘Süper El Nino’ yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, “Süper El Nino’ yavaş yavaş etkisini kaybediyor. Bunun arkasından ‘La Nina’ gelecektir. Şu anda bu sıcaklığa aldanmayalım. Yavaş yavaş hava sıcaklıkları tekrar normale dönecektir. Bu yaz sıcaklık rekorları kırılabileceğine pek katılmıyorum. ‘Süper El Nino’ devam ederse olabilir ama büyük ihtimalle ‘La Nina’ yani soğumaya dönüş olacaktır.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Taksim escort